Gazi Üniversitesi Engelli Danışma Birimi üniversitemizde eğitim gören engelli öğrencilerin akademik, fiziksel, psikolojik ve sosyal yaşamlarını etkin hale getirmek ve gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmek amacıyla kurulmuştur. Günümüzde Rektörlüğe bağlı bir birim olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Gazi Üniversitesi Engelli Öğrencilerimizin Eğitim Yaşamında Nasıl Kolaylıklar Sağlıyor?

Üniversitemizde öğrenim gören engelli öğrencilerimzin engelinden dolayı akademik başarısızlık yaşamalarını önlemek amacı ile öğretim süreci ve sınavlara ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır. Gerekli uyarlamalar yapılırken engelli öğrencilerin bireysel talepleri de göz önünde bulundurulmaktadır.

Kampüslerimizde öğrencilerimizin rahat hareket edebilmeleri için sinyalizasyon projesi, merdiven, kapan ve kaldırımların düzenlenmesi, bina koşullarının yeniden yapılandırılması konularına hassasiyet gösterilmektedir.

Engelli Danışma Birimi Engelli Öğrencilerimizin Sosyal Yaşamında Nasıl Kolaylık Sağlıyor?

Gazi Üniversitesi Engelli Danışma Birimi üniversitede eğitim gören her bir engelli öğrencimiz için dosya düzenlemektedir. Kişisel ve akademik bilgilerin yer aldığı dosya sayesinde öğrenciler bire bir takip edilebilmektedir.

Engelli öğrencilerimizin sıklıkla yaşadığı gözlemlenen sorunlarında gönüllü öğrencilerimiz, sivil toplum kuruluşuna bağlı öğrencilerimiz ve personelimiz engelli öğrencilerimize yardımcı olmaktadır.

Engelli öğrencilerimizin sıklıkla şu sorunları yaşadığı gözlenmiştir. Sizlerde aynı sıkıntıları yaşıyorsanız engelli danışma birimine hemen müracaat edebilirsiniz.

• Kayıtlar ve formların doldurulmasında yaşanan zorluklar,
  • İdari personel ve öğretim üyelerinin kendilerine yönelik olumsuz tutumları,
  • Arkadaşlık ilişkilerinde yaşadıkları zorluklar ve uyum sorunları,
  • Fiziksel ortamların kendilerine uygun olarak düzenlenmemesi nedeniyle karşılaştıkları sorunlar,
  • Yurt yaşamlarında ve ulaşımda karşılaştıkları zorluklar,
  • Sosyal ve kültürel faaliyetlerden haberdar olma ve katılma,
  • Dersleri izleme ve not tutmada,
  • Ders materyallerini temin etmede,
  • Sınavlara hazırlanma ve sınav olmada,
  • Fiziksel beceri gerektiren derslere katılımda,
  • Yemekhane ve kantin hizmetlerine ulaşmada yaşanan zorluklar olarak belirlenmiştir.

Engelli Danışma Birimi engelli öğrencilerin kendi aralarında bilgi akışının sağlanması için ağ bağlantısı kurmuş ve sosyal ve kültürel faaliyetlerden daha kolay yararlanabilme imkânı sağlamıştır.

Maddi olanakları yetersiz olan engelli öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli birimler ile koordinasyon kurulmaktadır. Öğrencilere olanaklar çerçevesinde yemek bursu ya da çalışma bursu konusunda kontenjan ayrılmaktadır.

Toplum Gönüllüleri Topluluğu ile işbirliğinde her yıl engelli öğrencilerin daha fazla kitaba ulaşabilmesi için gönüllü okuyuculuk- sesli kitap projesi gerçekleştirilmiştir. Gönüllü öğrencilere diksiyon kursları ile sesli kitaplar profesyonellik ölçülerinde hazırlanmıştır.

Toplum Gönüllüleri topluluğu ile işbirliği çerçevesinde üniversitede engelliliğe yönelik duyarlılığın arttırılması yönünde önemli çalışmalar yürütülmektedir. Sesli top oyunu olarak da tanımlanabilecek Goalball turnuvası, Aklım Sende Projesi, Engelli öğrencilere yönelik piknik ve yemek gibi etkinliklerle hem üniversitemizde eğitim gören hem de üniversitemiz dışındaki engelli öğrencilerin sosyal yaşamları zenginleştirilmektedir.

Engelli Danışma Biriminden Nasıl Yararlanabilirsiniz?

Öğrencilerimizi, engelli öğrencilerimizin ‘Engelsiz Yaşama’ kavuşmasına katkıda bulunmak isteyen bütün öğrencilerimizi ve personelimizi bizimle çalışmaya davet ediyoruz. Mediko binası,zemin katta bulunan merkezimize herkesi bekliyoruz.

Soru ve önerilerinizi  edbgazi@gmail.com Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir adresine iletebilirsiniz.